Draft Design of the Restroom and Shaded Seating Area at Omeo Park

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

Artist's impression of the amenities building and shelter structure, looking south

Background

Omeo Park is located at the southern end of Port Coogee and provides access to the Omeo shipwreck. The Omeo shipwreck is Perth's most accessible wreck for snorkelling and is the starting point of the Coogee Maritime Trail. One of the current challenges with Omeo Park is the lack of public restrooms, which are important in supporting visitation, activation and creating a welcoming City.

Between March and May 2020, we asked about your level of satisfaction with the current amenities at Omeo Park and your priorities and vision for a new amenities building.

What We Heard So Far

Over 700 people visited the project page and nearly 250 people provided input during the consultation period. Most respondents were from North Coogee and visit Omeo Park regularly.

  • Satisfaction ranked low with the current level of access to toilets, changing facilities and seated shaded areas.
  • Infrastructure that respondents wanted to see were public toilets (71% in favour), shaded/covered areas (70% in favour) and seating (64% in favour)
  • Regarding design, the community's priorities are a building that is aesthetically pleasing, unobtrusive, low impact, practical, accessible to all, simple, modern and considers safety and security.
  • Of the three locations, Location A (north-west corner of the park) was favoured most.
  • While parking does not impact on the need for these amenities, it was still identified as an issue by local residents. Parking will be assessed separately to this project, given the need to review this on a broader scale and in relation to the future development and planning for the area.

Council considered this feedback and voted to commence design on a restroom building and shaded seated area. Council decided these amenities will be located in the north-west corner of the park. Click here to read the full feedback summary and Council report.

Next Steps

An architect was engaged to develop the designs. Initial draft designs were presented to the Design Review Panel and were then modified to meet their recommendations.

The City is inviting community feedback on the draft designs for the restroom building and shaded seating area to check we got it right.

  • Click here to view the design drawings for the restroom building
  • Click here to view an artist impression of the restroom building
  • Click here to view the design drawings for the shaded seating area
  • Click here to view an artist impression of the shaded seating area next to the restroom building
  • Click here to view an artist impression of the functionality and potential use of the hard stand

Artist's impression of the amenities building and shelter structure, looking south

Background

Omeo Park is located at the southern end of Port Coogee and provides access to the Omeo shipwreck. The Omeo shipwreck is Perth's most accessible wreck for snorkelling and is the starting point of the Coogee Maritime Trail. One of the current challenges with Omeo Park is the lack of public restrooms, which are important in supporting visitation, activation and creating a welcoming City.

Between March and May 2020, we asked about your level of satisfaction with the current amenities at Omeo Park and your priorities and vision for a new amenities building.

What We Heard So Far

Over 700 people visited the project page and nearly 250 people provided input during the consultation period. Most respondents were from North Coogee and visit Omeo Park regularly.

  • Satisfaction ranked low with the current level of access to toilets, changing facilities and seated shaded areas.
  • Infrastructure that respondents wanted to see were public toilets (71% in favour), shaded/covered areas (70% in favour) and seating (64% in favour)
  • Regarding design, the community's priorities are a building that is aesthetically pleasing, unobtrusive, low impact, practical, accessible to all, simple, modern and considers safety and security.
  • Of the three locations, Location A (north-west corner of the park) was favoured most.
  • While parking does not impact on the need for these amenities, it was still identified as an issue by local residents. Parking will be assessed separately to this project, given the need to review this on a broader scale and in relation to the future development and planning for the area.

Council considered this feedback and voted to commence design on a restroom building and shaded seated area. Council decided these amenities will be located in the north-west corner of the park. Click here to read the full feedback summary and Council report.

Next Steps

An architect was engaged to develop the designs. Initial draft designs were presented to the Design Review Panel and were then modified to meet their recommendations.

The City is inviting community feedback on the draft designs for the restroom building and shaded seating area to check we got it right.

  • Click here to view the design drawings for the restroom building
  • Click here to view an artist impression of the restroom building
  • Click here to view the design drawings for the shaded seating area
  • Click here to view an artist impression of the shaded seating area next to the restroom building
  • Click here to view an artist impression of the functionality and potential use of the hard stand
  • Project Update: March 2020

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Thank you for your input so far!

    Since the July 2020 Council meeting, an architect has been working on producing draft designs for the new restroom building and shaded seating area.

    Initial drafts were presented to the City’s Design Review Panel, an organised body of independent members with suitable design and planning expertise. This panel provides external advice to the City on certain planning matters. The panel made a series of recommendations on the initial designs, which were implemented and then endorsed.

    The City is now seeking your feedback. Does the design of the restroom and shaded seating area meet the community's needs? View the designs and share your feedback by 4pm, Thursday 8 April 2021.

  • Project Update: September 2020

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    At the 9 July 2020 Ordinary Council Meeting, Council considered feedback from the comment period undertaken in April and May 2020. A copy of this report is available in the Ordinary Council Meeting Agenda.

    At the meeting, Council made a resolution to:

    • approve the preferred location (north-west end of Omeo Park-Location A) for an amenities building in the north-west area of Omeo Park, that shall be designed to include shade, seating, toilets, disabled access, security measures and other design features
    • include the project for consideration in the 2021-22 budget.

    A copy of the meeting minutes is available on the City of Cockburn website.

    An architect has been engaged to commence the next steps. This involves developing a detailed design. The City will be seeking further feedback from the local community as the project progresses.

  • Project Update: June 2020

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Thank you for your having your say on the proposed Omeo Park restroom and amenity building.

    More than 700 people visited the project page and approximately 250 responses were received during the comment period between March and May 2020. The vast majority of respondents were from North Coogee.

    A summary of the community's feedback is being compiled. This feedback report can be viewed in the Agenda for the 9 July Ordinary Council Meeting, which will be available on the City of Cockburn website under the Council Meetings, Agendas and Minutes section from Friday 3 July.

    A report item on the proposed Omeo Park Restroom and Amenity Building will be considered at the Thursday 9 July Ordinary Council Meeting, where Councillors will vote on recommendations for next steps. Anyone is welcome to attend the Council meeting, which will be held at the City of Cockburn Council Chambers (9 Coleville Crescent, Spearwood) from 7pm.